Permacultuur-leertuin voor OBS Oog in Al

Op 12 september 2012 is de permacultuur-leertuin bij basisschool Oog in Al te Utrecht officieel geopend door wethouder Rinda den Besten (loco-burgemeester en wethouder jeugd).

permcultuur-leertuin Oog in Al

“Hoe ons grasveld een leertuin werd”

(Wendelmoet Kuipers, leerkracht obs Oog in Al)

Als je de tuin voor de Montessorischool nu ziet is het haast onvoorstelbaar dat dit vorig jaar nog een grasveld was met een paar losse schooltuintjes erin.

Een aantal jaar geleden was het alleen maar een grasveld en tuinierden onze kleuters bij de Kanaalweg op een terrein van de gemeente Utrecht. Het tuinieren daar was erg leuk, maar erheen en terug lopen met een groep kleuters kostte altijd enorm veel tijd en er waren ook veel ouders voor nodig.

Schooltuintjes

Een jaar of drie geleden kwam van de ouderraad het voorstel om het tuinieren te verplaatsen naar het grasveld voor de school. Zo bedacht, zo gedaan: de grond werd getest op geschiktheid en een stuk of acht langwerpige schooltuintjes werden aangelegd. De onderbouwjuffen en –ouders gingen vlijtig aan de slag met schepjes, gieters en zaaigoed en binnen de kortste keren kookten we soep van groenten uit eigen tuin!

Van schooltuintjes naar een grote schooltuin

Eén van die ouders die met groepjes kinderen in de tuin kwam werken,  zonder twijfel de meest enthousiaste, was Ingeborg. Zij nam ruime kennis van en ervaring met moestuinieren mee, maar ook een grote gedrevenheid om die kennis en vooral ervaring over te brengen op de kinderen bij ons op school.

Ingeborg had veel ideeën voor de tuin die als snel uitgroeiden tot een allesomvattend plan voor een grote leertuin waarin niet alleen voor de kleuters maar voor alle kinderen veel te doen, zien en ontdekken zou zijn.

Na een fase van brainstormen en plannen maken met leerkrachten en een aantal ouders kwam er een ontwerp. En binnen de kortste keren werden er steeds meer onderdelen uit het ontwerp zichtbaar in onze tuin!

Kind bij aanleg permacultuur-leertuin schooltuin 5 juni 12 018_800x600 kinderen in permacultuur-leertuin

 

 

Een echte permacultuur-leertuin

Wat heel erg mooi is, is dat al voor de officiële ingebruikname de tuin veel positiefs teweegbrengt: kinderen, ouders en leerkrachten genieten van de tuin als plek om met de natuur bezig te zijn, als plek om samen te komen en te eten, als plek om groente te verkopen en te kopen en als speelplek. En er wordt nu al ontzettend veel geleerd: tuinaanleg (zo heb ik zelf geleerd hoe je wilgentenen moet vlechten), hoe je allerlei planten moet zaaien, verzorgen en oogsten, wat compost is en hoe je het maakt, hoe al die planten, kruiden en groentes heten (handig als je ze verkopen moet) en ga zo maar door .

En het “officiële” onderwijs in de leertuin is eigenlijk nog niet eens begonnen! We hebben allemaal plannen: kleutertuintjes waar ieder kind een ‘eigen’ tuintje kan hebben, kaartenbakken met opdrachtkaarten waarmee oudere kinderen zelfstandig in de tuin kunnen werken, buitenlessen op het pleintje achterin de tuin, kriebelbeestjes zoeken om te bestuderen, groente oogsten om mee te koken. We hebben er heel veel zin in!